http://www.zoofirma.ru/

Коментарі до тесту 2007 р. Питання 15


Увага! Тренувальні тести з теми

Теоретичний матеріал з теми - тут

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

Ласкаво просимо в "Світ слова"

Перш ніж починати розв'язувати завдання УВАЖНО прочитайте його умову. А потім не менш УВАЖНО перевірте кожен запропонований варіант. Не забувайте також звертати увагу на тип завдання. Адже в одному завданні може бути лише одна, або кілька правильних відповідей.

Завдання 1—7 мають по чотири варіанти відповіді, із яких лише ОДИН ПРАВИЛЬНИЙ.

 

15. Виділене слово слід писати окремо в реченні:

 

Допоможе розв’язати це завдання нескладний алгоритм:

1. Якщо після скісної риски стоїть «б» («би») або «ж», то слід перевірити, чи можна його переставити в інше місце в цій частині речення (до коми). Якщо речення не розсипається, то «б»слід писати окремо, бо це частка. Якщо ж речення втрачає сенс, то «що/б» - це сполучник і писати його необхідно разом.

2. Якщо після скісної риски стоїть «те», то треба замінити всю виділену конструкцію (про/те) на «але». Якщо речення не губить смисл, то «про/те» пишеться разом – це протиставний сполучник. Якщо ж  замінити не можливо і виділена конструкція відповідає на питання «Про що?», то це прийменник із займенником і писати їх треба окремо.

 

Застосуємо на практиці:

А Що/б випросити оцту, і то треба язик мати.

У цьому реченні не можна перенести «б»: Що випросити б оцту, і то треба язик мати. Отже, «що/б» - сполучник, його слід писати разом.

Б Як/би не смужки диму, можна було б подумати, що в селі нема жодної хати.

У цьому реченні не можна перенести «би»: Як не смужки диму би, можна було б подумати, що в селі нема жодної хати. Отже, «як/би» - сполучник, його слід писати разом.

В Як/би ми знали, о, як/би ми знали, що буде з нами, о, що буде з нами!

У цьому реченні не можна перенести «би»: Як ми знали би, о, як ми знали би, що буде з нами, о, що буде з нами! Отже, «як/би» - сполучник, його слід писати разом.

Г То/ж не дівчина, а справжнісінький вихор.

У цьому реченні ми можемо перенести «ж»: То не дівчина ж, а справжнісінький вихор. Отже, «то/ж» необхідно писати окремо, бо це займенник і частка.

Д Густі хмари не пускали місяця на небо, про/те він продерся крізь перепони.

У цьому реченні «про/те» можна замінити на «але»: Густі хмари не пускали місяця на небо, але він продерся крізь перепони. Отже «про/те» пишемо разом, це протиставний сполучник.

Правильна відповідь - Г.

Увага! Тренувальні тести з теми

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/